Paistettua lohta ja karamellisoituja vihanneksia
- Punajuuria
- Punaisia tai salotti sipuleita
- Porkkanoita
- Tuoretta tai kuivattua rosmariinia
- Lohi medaljonkeja tai pieniä nahallisia fileitä
- Sokeria
- Voita
- Oliiviöljyä
- Suolaa
- Mustapippuria
- Valkopippuria
- Punaista viinietikkakastiketta tai basilikaoliiviöljyä
1. Sirottele suolaa, mustapippuria ja valkopippuria lohi medaljongeille.
2. Kuori ja pilko punajuuret ja esikeitä 5-10 min. suolatussa vedessä.
3. Kuori ja pilko porkkanat ja sipulit.
4. Sulata pannulla voi ja sokeri.
5. Lisää punajuuret, porkkanat ja sipulit pannulle ja paista niin kauan kunnes ne alkavat pehmetä (mutta ovat vielä sisältä rapeita).
6. Lisää rosmariini ja suola.
7. Paista lohi oliiviöljyssä ja käännä jossain vaiheessa, jotta pinta saa väriä (ei haittaa, jos kala ei pysy koossa).
8. Laita lautaselle ensin vihannekset ja niiden päälle lohi.
9. Koristele lautanen joko viinietikkakastikkeella tai basilikaoliiviöljyllä ennen tarjoilua.
_______________________________________________________________________
Salmon with caramelised vegetables
- Beetroots
- Red onions or shallots
- Carrots
- Fresh or dried rosemary
- Salmon medallions or small fillets with the skin
- Sugar
- Butter
- Olive oil
- Salt
- Black pepper
- White pepper
- Thick red vinegar or basil olive oil
1. Sprinkle salt, black pepper and white pepper to the salmon.
2. Peel the beetroots and boil them for 5-10 min. in slightly salted water.
Salmon with caramelised vegetables
- Beetroots
- Red onions or shallots
- Carrots
- Fresh or dried rosemary
- Salmon medallions or small fillets with the skin
- Sugar
- Butter
- Olive oil
- Salt
- Black pepper
- White pepper
- Thick red vinegar or basil olive oil
1. Sprinkle salt, black pepper and white pepper to the salmon.
2. Peel the beetroots and boil them for 5-10 min. in slightly salted water.
3. Peel the carrots and the onions.
4. Melt the butter in the pan with the sugar.
5. Add the beetroots, carrots and onions and fry until the vegetables start to soften (but are still crunchy inside).
6. Add rosemary and salt.
7. Fry the salmon with little olive oil and flip at some point in order to have a crispy texture on both sides (don't worry if the meat breaks at this point).
8. Add the caramelised vegetables on a plate and place the salmon on top.
9. Decorate the plates with the thick red vinegar or basil olive oil before serving.
5. Add the beetroots, carrots and onions and fry until the vegetables start to soften (but are still crunchy inside).
6. Add rosemary and salt.
7. Fry the salmon with little olive oil and flip at some point in order to have a crispy texture on both sides (don't worry if the meat breaks at this point).
8. Add the caramelised vegetables on a plate and place the salmon on top.
9. Decorate the plates with the thick red vinegar or basil olive oil before serving.
No comments:
Post a Comment