Monday, 2 January 2012

Biryanin opettelua (osa II) - Mastering the art of the biryani (part II)


Tänään kokeilin tehdä biryania valmiista maustesekoituksesta, jossa oli mukana myös ohje. Näitä löytyy Helsingissä Hakaniemen maustekaupoista. Haluan silti opetella tekemään tämän ruuan niin, että sekoitan oman maustesekoitukseni Ystävän ohjeen mukaan. Yksi tärkeä mauste näyttää olevan kokonainen kardemumma (eli ei ainoastaan ne siemenet joita meillä myydään leivonnaisiin). Tänään kodin täytti Aasiasta muistuttava ihana mausteiden sinfonia joka muistutti enemmän suitsuketta kuin ruokaa.

Yksinkertainen biryanin valmistusohje (n. 4-5 hlölle):
- valmis biryani maustesekoitus
- n. 1 kg naudanlihaa pilkottuna
- 4-5 sipulia
- 5-6 tomaattia (tai n. 15 kirsikkatomaattia)
- n. 4 lusikallista kreikkalaista/turkkilaista jogurttia
- oliivi/auringonkukkaöljyä paistamiseen
- n. 4 dl basmatiriisiä

- n. 1 dl maitoa
- vähän sahramia ja kuivattua minttua

1. Paista sipulit kullanruskeiksi pannulla ja lisää liha, valmis maustekoitus ja pilkotut tomaatit.
2. Paista seosta n. 5-10 min.
3. Lisää jogurtti ja paista vielä hetken aikaa.
4. Lisää 1 pieni lasi vettä ja paista keskilämmöllä kunnes liha on valmista. Kastike myös saostuu loppua kohti.
5. Keitä basmatiriisi suolaisessa vedessä. (Helppo tapa annostella riisiä oikein on käyttää vaikka kahvikuppia ja laittaa jokaista kupillista riisiä kohden kaksi kupillista vettä. Näin ylimääräistä vettä ei jää kattilaan.)
6. Annostele riisiä ja lihakastiketta kerroksittain laajaan astiaan.
7. Voit pirskotella kerrosten väliin lämmintä maitoa johon on sekoitettua vähän sahramia ja kuivattua minttua.
8. Nostele lopuksi kerrokset varovasti sekaisin.
_________________________________________________________________________
Today's biryani practice was done with a ready made spice mix. However, I still want to learn how to make this dish with my own masala (spice mix) according to a Friend's instructions. The key ingredient seems to be full caradmom (not just the seeds) which is difficult to find in this corner of the world. This evening our home was filled with a gorgeous symphony of spices that reminded me of Asia.

Simple biryani (for about 4-5 persons):
- ready made biryani masala (spice mix)
- appr. 1 kg beef cut into small cubes
- 4-5 onions
- 5-6 tomatoes (or appr. 15 cherry tomatoes)
- appr. 4 tsp Greek/Turkish yoghurt
- olive/sunflower oil for frying
- appr. 4 dl bastmati rice
- appr. 1 dl milk
- little saffron and dried mint

1. Fry the onions until they are golden brown and add meat, masala and chopped tomatoes.
2. Fry for 5-10 min.
3. Add yoghurt and fry a little while longer.
4. Add 1 small glass of water and fry on medium heat until the meat is ready.
5. Cook the basmati rice in salty water. (An easy way to cook the right amount of rice is to use e.g. a coffee cup and add for each cup of rice two cups of water. This way there's no water left in the pot when the rice is ready.)
6. Layer rice and the meat sauce in layers to a dish.
7. You can sprinkle warm milk mixed with saffron and dried mint between the layers.
8. Mix the layers carefully before serving.


No comments:

Post a Comment