Saturday, 31 December 2011

Biryanin opettelua (osa I) - Mastering the art of the biryani (part I)

Rakas ystävämme P. inspiroi meitä upealla biryani reseptillään jota sitten eilen yritimme ensimmäistä kertaa valmistaa. Ei mennyt ihan niin kuin elokuvissa. Olimme nälkäisiä, kärsimättömiä, meiltä puuttui viimeistelyyn tarvittava iso paistinpannu, lähikaupasta ei tähän vuoden aikaan löytynyt tuoretta minttua ja korianteria ja tomaatit korvattiin kaapista löytyneellä valmiilla basilika pastakastikkeella. No, maku oli pääasia ja lopputulos oli tosi hyvä vaikka ei siitä nyt ihan biryania vielä tullut. Harjoittelu jatkuu! Tässä aluksi ostoslista biryanin tekoon (resepti seuraa vähän myöhemmin):

- 1 kg kanaa tai lammasta
- 4-5 sipulia
- kirkastettua voita (ghee) tai oliivi/auringonkukkaöljyä
- tuoretta inkivääriä
- tuoretta minttua
- tuoretta korianteria
- 5-6 tomaattia (tai purkki tomaattimurskaa)
- tuoretta valkosipulia
- 4-5 vihreää chiliä
- jugurttia (kreikkalaista/turkkilaista sellaista)
- basmatiriisiä
- maitoa
- sahramia
- inkivääriäjauhetta
- valkosipulijauhetta
- turmeriinijauhetta (haldi)
- chilijauhetta
- suolaa
- laakerinlehtiä
- kokonaisia mustapippureita
- kokonaisia neilikoita
- kardemummaa
- kanelia
- jauhettua fenkolia (saunf)
- garam masalaa (valmis mausteskoitus)
- muskottipähkinää (voi jättää hyvin myös pois)

_________________________________________________________________________

Our dear friend P. inspired us with an amazing biryani recipe (Thank You!) which we yesterday tried to prepare. That didn't go exactly as planned as we were hungry, impatient, didn't have the big pan which is needed to finalise the dish, at this time of the year the local supermarket didn't have fresh mint and coriander and the tomatoes we forgot to buy were replaced by ready made basil pasta sauce we found in the cupboard. Oh well, the taste is the most important thing and the end result was quite nice even though the end result was more of a chicken tikka masala than a biryani. Practice will continue! Here's first the shopping list for making a biryani (the recipe will follow later on):

- 1 kg chicken or mutton
- 4-5 onions
- clarified butter (ghee) or olive/sunfloweroil
- fresh ginger
- fresh mint
- fresh coriander
- 5-6 tomatoes (or a pack of crushed tomatoes)
- garlics
- 4-5 green chilis
- yoghurt (Turkish/Greek kind)
- basmati rice
- milk
- saffron
- ginger powder
- garlic powder
- turmeric powder (saunf)
- red chili powder
- salt
- bay leaves
- peppercorn (full blackpeppers)
- cloves
- grounded cardamom
- cinnamon
- grounded fennel (saunf)
- garam masalaa (ready made spice mix)
- nutmeg (optional)





2 comments:

  1. ha ha! Keep practicing - you will get a biryani and thank me more! Happy New Year!

    ReplyDelete
  2. We most definitely will keep practicing! :) Happy New Year!

    ReplyDelete